Wiktor Zborowski

Wiktor Zborowski - (ur. 10 stycznia 1951 w Warszawie) - polski aktor filmowy i dubbingowy.Jest absolwentem warszawskiej PWST, którą ukończył 1973 r. Współpracował tam z takimi znakomitościami sceny jak m.in. : Adam Hanuszkiewicz, Janusz Warmiński, Gustaw Holoubek. 

Po raz pierwszy na ekranie widzowie mogli go zobaczyć w jednym z odcinków "Czterdziestolatka" pt. "Karta ze Spitzbergenu, czyli oczarowanie". Na scenę był „skazany" -bratanek Jana Kobuszewskiego- w niczym nie ustępuje mu wzrostem i talentem. Zapalony golfista i wędkarz.

Wybrana filmografia:

  • 2006: Kochaj mnie, kochaj! - Profesor Janusz Jaskółka, ojciec Anny i Grażyny
  • 2006: www.miłość.pl
  • 2005: Codzienna 2 m. 3 - Poeta
  • 2005: Anioł Stróż - Św. Piotr
  • 2004: Cudownie ocalony - Stasiek
  • 2003-2005: Magiczne drzewo - Policjant
  • 2003: Stara baśń - kiedy słońce było bogiem - Wiking Tłumacz
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi - hydraulik Wiesio Danielak
  • 2001: Myszka Walewska - Grzegorz Walewski
  • 2000: Koniec świata u Nowaków - Tato
  • 1999-2001: Graczykowie - Owat
  • 1999: O dwóch takich, co nic nie ukradli - ksiądz
  • 1999: Lot 001
  • 1999: Ogniem i mieczem - Longinus Podbipięta
  • 1998: Złoto dezerterów - Haber
  • 1997: Darmozjad polski - Sekretarz
  • 1996: Bar Atlantic - Dr Zygmunt, pracownik naukowy Uniwersytetu
  • 1994: Oczy niebieskie - aktor we śnie
  • 1994-1995: Fitnes Club - Janusz Góralczyk
  • 1993: Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu - Fryzjer
  • 1993: Mordziaki - Piotrowski, tata Zosi
  • 1993-1994: Bank nie z tej ziemi - Murzyn White, inspektor ze Scotland Yardu
  • 1993: WOW
  • 1993: Goodbye Rockefeller - Matros
  • 1992: Kawalerskie życie na obczyźnie - Wilhelm
  • 1992: Dotknięcie ręki (Silent Touch, The) - Kandydat na sekretarza Kezdiego
  • 1992: Wszystko, co najważniejsze... jako futurysta
  • 1991-1993: Kuchnia polska - Jan Biesiekierski
  • 1989: Janka - Fotograf z prasy
  • 1989: Galimatias czyli Kogel - Mogel II - naczelnik
  • 1989: Sztuka kochania - Roman Zabiełło
  • 1989: Paziowie
  • 1988: I skrzypce przestały grać - Tomasz
  • 1988: Kogel - Mogel - naczelnik
  • 1987: Misja specjalna - Zdzisio mechanik
  • 1985: C.K. Dezerterzy - Haber
  • 1985: Siekierezada - młody Batiuk
  • 1985: Urwisy z Doliny Młynów - kowal
  • 1984: Miłość z listy przebojów - celnik
  • 1984: Lato leśnych ludzi
  • 1984: Kobieta w kapeluszu - sędzia
  • 1983: Wielki statysta - Konopka
  • 1983: Alternatywy 4 - Gość na weselu
  • 1981: Jan Serce - Stefan
  • 1981: Miś
  • 1980: Kontrakt
  • 1980: Dzień Wisły
  • 1977: Trzy po trzy
  • 1974: Pozwólcie nam do woli fruwać nad ogrodami
  • 1974: Padalce - Wikary 
Galeria: